10 lucruri pe care nu le stiai despre cel mai mare turn cu ceas din lume

Mekkah Royal Clock Hotel Tower, renumita cladire din Arabia Saudita, cunoscuta si sub numele de „Abraj Al-Bait” din Mecca, cladirea Makkah este a treia cea mai inalta din lume, cu o inaltime de  601 metri, dupa Burj Khalifa si Shanghai Tower. Cladirea detine un hotel, un centru de conferinte, un muzeu Islamic si o sala de rugaciune cu o capacitate de 10.000 de persoane. De asemenea, interiorul cladirii include un mall de cinci etaje si o platforma pentru Observator, folosit pentru a observa luna in timpul lunii sfinte.

Situat langa situl cel mai sfant al Islamului, hotelul Mekkah Royal Clock Tower de 76 de etaje, te lasa mut de uimire doar privind-ul, se ridica precum un far, luminand intreg din orasul. Turnul cu ceas Royal abunda de impresii la superlativ. Turnul face parte din acelasi complex hotelier, „Abraj Al-Bait” alaturi de alte sapte turnuri.

Despre acesta exista nenumarate fapte interesante despre care nu stiai nimic.

Iata cel putin 10 lucruri interesante, pe care nu le stiai despre cel mai mare turn cu ceas din lume:

 

  1. Cu o inaltime de 601 metri, cladirea turnului cu ceas din Arbia Saudita este a treia cea mai inalta cladire din lume.

Este, de asemenea, cea de-a patra cea mai inalta structura libera din lume, potrivit makkahclocktower.com.

  1. Costul intregului proiect s-a ridicat la aproximativ 15 miliarde de dolari, considerat enorm de catre unii arhitecti. Proiectul include si sase cladiri care gazduiesc o serie de hoteluri si apartamente de lux, cocotate deasupra unei placi din beton cu mai multe etaje cu mall-uri.
  2. Turnul cu Ceas Makkah este cel mai inalt turn din lume. Ora ceasului se poate citi, aparent de la aproximativ 17 kilometri distanta, insa ceasul poate fi observat, chiar si de la 25 de  kilometri departare.
  3. 4. Turnul cu ceas se intinde pe o suprafata colosala de 1.500.000 de metri patrati.
  4. Pentru o cladire de proportii impresionante a fost construita, efectiv in timp record. Doar sase ani a durat constructia, de la inceput pana la final.
  5. Ceasul este dotat cu patru cadrane. Cadranul, de pe fiecare dintre cele patru laturi ale turnului, are cea mai mare interfata de ceas din lume, avand un diametru de 43 de metri. Cadranele sunt asezate pe laturile turnului de forma patrata si se afla in apropierea Moscheei Haram. Limba minutarului masoara 23 de metri inaltime.
  6. Ceasul construit in Arabia Saudita la Mecca intrece cu mult Big Ben-ul londonez.  Fata gigantului ceas Mekkah este de 35 de ori mai mare decat legendarul Big Ben. Cele patru fete de ceas sunt iluminate cu aproximativ doua milioane de lumini LED.
  7. Cadranul este impodobit cu peste 98 de milioane de placi de mozaic din sticla, cu frunze de aur de 24 de carate. Iar creasta de 23 de metri, montata in varful turnului, este realizata din aur cu mozaic invelit in fibra de sticla.

In interiorul cadranului se gasesc insemnele palmierului si cele doua sabii, ce reprezinta bunastarea si puterea regatului din Arabia Saudita, dar si inscriptia “construit pe timpul servitorului celor doua Moschei Sfinte Al Harameen, Regele Abdullah fiul lui Abd el Aziz al Sauud”.

  1. Partea de sus a mega structurii este impodobita cu 26 de lumini reflectorizante, capabile sa lumineze o distant de 10 km catre cer.

In varful turnului este ancorata o semiluna aurita uriasa, cu un diametru de 23 de metri, ridicata deasupra ceasului, la o inaltime de 61 de metri.

In timpul anumitor ocazii mai speciale, luminile verticale ale ceasului lumineaza in sus, facand cerul sa straluceasca toata noaptea.

  1. Cladirea cu ceas are cea mai mare punte de observare din Arabia Saudita, masurand 558 de metri de la nivelul solului.

Abraj Al-Bait a fost construit de grupul Saudi Binladin, cea mai mare firma de constructii din Arabia Saudita si proiectat de arhitectul german Mahmoud Bodo Rasch.