Echipamente Service Auto, Camioane, Utilaje Constructii

Echipamente Service Auto, Camioane, Utilaje Constructii

Cresterea exponentiala a volumului importurilor de utilaje, autocamioane si autovehicule din ultimii ani precum si cresterea nivelului tehnologic al acestora din ziua de azi au generat si evolutia pietei de scule si echipamente pentru service auto, camioane, utilaje.

In acest sens consideram util sa prezentam o selectie de criterii obiective care ar trebui sa stea la baza evaluarii echipamentelor si sculelor de service.

extractor fum sudura

Principalele categorii de scule si echipamente de service profesionale sunt:

• Elevatoare auto

• Echipamente de mecanica generala, scule, testere si utilitati: aer comprimat, lubrifianti, exhaustare

• Scule de service roti

• Standuri de reglaj directie

• Echipamente pentru linia de Inspectie Tehnica Periodica

• Utilaje si scule de tinichigerie

• Cabina de vopsit si echipamente pentru atelierul de vopsitorie

• Echipamente de curatat si pentru dotarea spalatoriei auto

1. Elevatoare auto

Alegeti tipul de elevatoare care se potrivesc aplicatiei dumneavoastra. Exista elevatoare de 2 coloane, de 4 coloane, foarfeca si ingropate. Elevatoarele de 2 coloane pot fi electromecanice sau hidraulice.

Elevatoarele electromecanice pot fi actionate de un motor si cu transmisia catre celalalta coloana prin lant sau prin cardan, sau pot fi actionate de 2 motoare avand sincronizarea electromecanica sau electronica.

Elevatoarele electromecanice uzuale au sarcina utila de 2.5 – 3.2 Tone, iar exceptiile au 3.5 – 5 Tone. Ele sunt si cele mai folosite in Europa unde parcul auto se preteaza acestor elevatoare.

Elevatoarele de 2 coloane electohidraulice au aplicatii pentru sarcini utile mari de peste 4 tone sau in locatii cu mult praf in care variantele electromecanice pot suferi uzuri premature.

Elevatoarele de 4 coloane sunt in special folosite pentru reglaj directie sau reparatii autovehicule grele, sarcina utila pentru astfel de elevatoare este de 3.5, 4 si 5 Tone. Este foarte important sa luati in considerare lungimea platformelor care poate varia intre 4100 mm si 5100 mm, pe cele mici existand posibilitatea sa nu puteti ridica autoutilitare si dube lungi! Ca variante constructive, elevatoarele de 4 coloane pot fi cu platforme lise sau cu platforme pregatite de directie avand platouri rotative si platouri de relaxare integrate in platforme. Va rugam sa luati in considerare ca este recomandabil sa folositi elevatoare de directie cu platouri integrate, iar varianta mult mai ieftina cu platforme lise

Elevatoarele de tip foarfeca sunt elevatoare folosite in special pentru receptia interactiva la intrarea in service, sau in spatiile unde s-ar preta un canal pe care nu puteti sa-l sapati din motive obiective. Exista multi producatori care le recomanda, mai ales pe cele cu rampe scurte de 3 Tone pentru receptie, avand avantajul ca se pot pozitiona in dreptul usilor de acces, iar atunci cand nu sunt ridicate se poate circula peste ele fara a se observa.

Elevatoarele ingropate sunt in special folosite la dotarea service-urilor noi unde se poate construi o groapa de peste 2 metri adancine pentru caseta hidraulica. Elevatoarele ingropate pot avea una sau doua coloane, iar coloanele pot avea distanta dintre ele de 1300 mm sau 2300 mm. Cu cat distanta este mai mare intre coloane accesul masinii este mai facil si aspectul mai professional.

La varianta cu o singura coloana, dezavantajul este ca nu se pot face operatii de service la toba de esapament, dar se preteaza perfect pentru spalatorii auto sau receptie/showroom. Exista si alte tipuri de elevatoare pentru diverse aplicatii cum ar fi elevatoare mobile pneumatice sau hidraulice, elevatoare pentru service roti, elevatoare cu 4, 6, 8 coloane mobile pentru utilaje de constructii, autocamioane cu remorci sau autobuze.

2. Echipamente de mecanica generala, scule, testere si utilitati: aer comprimat, lubrifianti, exhaustare

Exista cateva echipamente de uz general pentru mecanica generala si o varietate de scule. Am putea aminti presele hidraulice de banc sau cu picior avand 10, 15, 20, 30, 50, 100 tone folosite la depresarea bucselor sau rulmentilor, macaralele pentru ridicat si transportat motoare, suporti de cutie de viteze, platforme hidraulice de lucru pentru motoare, diverse tipuri de cricuri fixe sau crocodil, cricuri hidraulice si pneumatice, dispozitive gresare si gresare, suporti de motor cu fixare superioara, suporti mobili de roti pentru manevrare autovehicule in hale, compresmetre cu sau fara diagrame, prese si extractoare, multimetre digitale, dispozitive de tarat si curatat injectoare, palane manuale cu lant, palane cu levier, pompe transfer ulei si recuperatoare ulei, pompe ulei, redresoare, roboti pornire, cabluri pornire, surubelnite, clesti, patenti, chei dinamometrice, chei tubulare, truse de inspectie auto, testere pentru compresie, testere presiune ulei, scule pentru chiuloasa, scule penrtu pistoane si cilindrii, scule pentru turbosuflante, scule pentru injectie, scule pentru transmisie, scule sistem franare, scule auto pentru suspensie, scule pentru sisteme electrice auto, etc.

Echipamentele de reincarcare instalatie de aer conditionat sunt diferentiate de modul de functionare manual sau automat, daca au banca de date sau nu, daca au posibilitatea de spalare a instalatiei sau nu.

Pentru lubrifianti, cea mai populara solutie este aceea de a folosi instalatii mobile de recuperat ulei, gravitationale sau pneumatice.

Pentru sistemele de exhaustare exista diverse variante constructive, fixe sau mobile. Variantele fixe se ataseaza de pereti sau plafon, dar exista si varianta de ingropare in pardoseala. Variantele mobile pot fi cu roti sau sub forma de carucioare mobile ce culiseaza pe o sina.

Unitatile mobile de aspirare si filtrare fum sudura se recomanda in spatiile de productie fiind usor adaptabile la conditiile schimbatoare din fluxurile de productie. Sunt destinate filtrarii aerului si mentinerii unui mediu curat de lucru.

Particolele mari sunt capturate intr-un prefiltru. Filtrul principal lucreaza conform unui sistem in doi pasi de ionizare si purificare.Cu fluxul de aer particolele ramase sunt transportate la firele de ionizare unde acestea sunt incarcate pozitiv.Placile de colectare din filtrul principal sunt incarcate negativ si separa particolele din aer.

Se poate instala un brat de absorbtie flexibil si usor de orientat de 2m, 3m, 4m lungime. Configurarea instalatiei si a ofertei se face individual, pentru fiecare gen de instalatie, in functie de particularitatile incintei de lucru si vehiculele pentru care este necesara evacuarea gazelor de esapament.

3. Scule de service roti

Echipamentele de baza pentru un atelier de service roti sunt masina de montat/demontat anvelope, masina de dejantat automata si masina de echilibrat roti. In plus se folosesc pentru suspendarea masinii si scoaterea rotilor cricuri sau elevatoare speciale de service roti (care au inaltime mica de ridicare), leviere, chei cruce, set prelungitoare, dispozitive de impact cu cap rotativ, Kit-uri pentru reparat valve, tubulare de impact, tubulare speciale, dispozitiv pentru verificare adancime profil anvelope, clesti pentru echilibrat roti, pistoale de insurubat/desurubat prezoane la roti , multiplicatoare pentru autoturisme, autoutilitare si camioane si bineinteles retea de aer comprimat cu compresor, furtunuri aer comprimat cu cuple rapide, cuple rapide universale pentru aer comprimat, conectori pentru cuple rapide universale

Compresorul trebuie sa aiba debit suficient pentru sculele pneumatice pe care va pregatiti sa le folositi si pentru umflarea anvelopelor. Sculele pneumatice sunt de insurubat/desurubat si de slefuit pentru pregatirea suprafetelor unde se vor aplica peticele. Pentru deservirea acestor scule, instalatia de aer comprimat trebuie sa contina baterii de pregatire a aerului cu uscare si lubrificare.

Cheie dinamometrica pentru strangerea corecta a prezoanelor rotilor automobilelor.

Referitor la echipamentele de baza pentru service roti, adica masinile de montat/demontat si echilibrat anvelope, exista diverse modele in functie de aplicatii. Exista echipamente diferite pentru autoturisme si camioane si alegerea depinde si de tipul rotilor pe care le procesati.

Performanta masinilor de montat/demontat este data de viteza de lucru, dimensiunile rotilor ce pot fi dejantate si sistemul de dejantare care poate proteja janta. Performanta unei masini de echilibrat este data de precizia de masurare, de simplicitatea in utilizare si de viteza de echilibrare data de modul de introducere a datelor rotii si de modul de amplasare a plumbilor.

4. Standuri de reglaj directie

Standurile de directie pot fi si ele de mai multe tipuri cu PC sau cu calculator de proces, cu IR sau CCD, sau cu sistemul revolutionar fara capete de masura pe roti, dar cu camere de luat vederi pentru autoturisme, autoutilitare si camioane. De asemenea comunicarea intre capetele de masura poate fi facuta prin cabluri sau radio. Capetele de masura pot avea 6 sau 8 senzori optici, diferentierea facandu-se la numarul de unghiuri care pot fi masurate.

Standul geometrie directie roti camioane autocare este profesional si foarte usor de utilizat. Senzori inzestrati cu 8 camere digitale CCD de inalta calitate ce comunica cu calculatorul prin WIFI sau Bluetooth.

Portul cablului de comunicare si portul de cominicare wireless sunt integrate intr-un singur port. Astfel asamblarea aparatului devine extrem de usoara.

Acest aparat de geometrie poate masura camioane de mare tonaj, semi-trailere, furgonete, autocare, trailere si tractoare. Deasemenea poate verifica si ajusta punte cu suspensii roti dependente si suspensii roti independente

Valorile primei axe fata nu vor fi afectate atunci cand se va regla axa a doua.

Mod unic de reglare a axelor fata

Valorile sunt afisate in timp real.

5. Echipamente pentru linia de inspectie tehnica periodica

STAND TESTARE FRANE, OPACIMETRU, ANALIZAOR GAZE, DETECTOR JOCURI, TUROMETRU, DECELEROMETRU – CLASA I, CLASA II, CLASA III

Echipamentele de care este nevoie pentru dotarea unei LINII DE INSPECTIE TEHNICA PERIODICA sunt: stand de testare frane, analizor de gaze, opacimetru, aparat de testat faruri, detector de jocuri in articulatii manual (elevator sau cric de canal) sau hidraulic, manometru si subler.

Echipamentele trebuie sa fie omologate de Biroul Roman de Metrologie Legala, sau avizate de RAR. Standurile de frane pot fi de turisme, de camioane, sau mixte. Exista specificatii tehnice minimale pe care echipamentele trebuie sa le respecte. Diferentierea la standurile de frane se face prin sarcina maxima pe punte, calitatea acoperirii rolelor si modul de afisare a datelor (analogic cu ceasuri, sau PC). La analizoare de gaze si opacimetre, diferenta o da usurinta in exploatare, fiabilitatea si soft-ul care trebuie sa fie conform cu reglementarile RAR in vigoare.

6. Echipamente si scule de tinichigerie

Exista o varietate de scule pentru tinichigerie, se pot identifica trei grupe principale: sisteme de masura universale, bancuri de redresare universale si bancuri de redresare cu calibre. Bancurile de redresat caroserii pe baza de calibre sunt cele mai precise, avantajul sistemului este ca prin pozitionarea calibrelor se obtin multe puncte de ancorare in zona nedeformata a caroseriei, iar pe masura ce se trage si se indreapta zona deformata restul calibrelor se fixeaza de caroserie.

In acest fel factorul subiectiv uman este eliminat obtinandu-se o redresare perfecta. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca se pot fixa in calibre elementele ce trebuie sudate pe restul caroseriei, aceasta operatie efectuandu-se mult mai usor.

Un alt sistem de redresat caroserii este sistemul universal care poate fi fix sau mobil si poate fi cu elevator sau fara. Avantajul sistemului mobil este ca se poate folosi in orice colt al halei, iar sistemul cu elevator permite tinichigiilor sa lucreze ergonomic.

Sistemul universal este cel mai cautat la acest moment deoarece acopera toata gama de automobile si in functie de complexitate poate acoperi toata gama de deformari. Fixarea automobilului pe banc se face cu cleme de fixare, in loc de calibre. Tragerea zonelor deformate se face tot cu turnuri de tragere.

Trebuie folosit un sistem de masura pentru vizualizarea pozitiei punctelor de referinta si compararea lor cu baza de date. Sistemele de masura pot fi mecanice sau electronice cu banca de date pe PC. Sistemele mecanice sunt pe baza de comparatie dreapta/stanga, sau cu baza de date sub forma de fise. Principiul de functionare este cu cadru de masura cu palpator care se fixeaza de punctul pe care dorim sa-l masuram si se citeste pozitia punctului pe riglele gradate din cadrul de masura.

Varianta intermediara intre sistemele profesionale de masura electronice si cele mecanice sunt sistemele hibrid cu cadru de masura mecanic cu rigle gradate, dar cu citire electronica si banca de date in PC. Sistemele performante de masura sunt cele care nu au legatura cu bancul de redresat si pot fi folosite si independent. Ele sunt cu ultrasunete, laser sau brat electronic palpator

Nu in ultimul rand trebuie mentionate aparatele de sudura fara de care activitatea de tinichigerie nu ar avea finalitate. Este important sa aveti in dotare aparate de sudura in mediu protector, aparate de sudura in puncte, aparate de taiat cu plasma si aparate de sudura inertiale ce pot indrepta tabla. Exista la ora aceasta si roboti de sudura care combina operatiile de mai sus.

7. Cabine de vopsit auto si utilaje pentru vopsitorie

Aceste cabine de vopsit auto si utilaje constructii se diferentiaza prin dimensiuni, debit de aer, omologari si solutie constructiva.

Cabina de vopsit pentru vopsire pentru autoturisme, cabine de vopsire cu dimensiuni mari (pentru microbuze) sau foarte mari (pentru camioane, autobuze sau utilaje de constructii) pana la 15-20 m lungime, in configuratii stabilite in functie de preferintele beneficiarului.

O cabina bine echilibrata trebuie sa aiba circuitul eficient si constant al aerului, cu un minim de turbulenta, astfel incat debitul furnizat sa fie superior celui exhaustat. Presiunea in interiorul cabinei ramane pozitiva pentru evitarea particulelor de praf si echilibrata pentru a limita turbulentele. Temperatura de uscare trebuie atinsa in timp foarte scurt, adica in 3-10 minute. Unghiul de iluminare este de asemenea important oferind o lumina aproape naturala cu o luminozitate mare pentru potrivirea cat mai buna a culorilor si marirea suprafetelor elementelor de filtrare. Lampile cu infrarosu asigura uscarea partiala si sunt extrem de utile in fiecare atelier de vopsitorie.

Pentru pregatirea suprafetelor in vederea vopsirii se recomanda folosirea posturilor de preparare in care fluxul de aer este dirijat si filtrat, astfel incat praful sa nu se raspandeasca in atelier si sa se depuna pe masina proaspat vopsita. Folosirea bratelor multienergetice si de aspirare este recomandabila pentru zonele de preparare.

8. Echipamente de curatat si pentru dotarea spalatoriei auto

Aparatele pot fi de curatat cu presiune cu apa rece, de curatat cu presiune cu incalzirea apei, aspiratoare, aspiratoare cu spalare, masini de maturat si masini de curatat pardoseala. De asemenea, exista statii de spalat cu perii pentru service-urile mari.Cele mai populare echipamente de curatat din service-urile auto sunt instalatiile de spalat cu presiune si aspiratoarele industriale pentru mediu umed si uscat.

Instalatii de spalat cu presiune – pot fi cu apa rece sau cu incalzirea apei.

Incalzirea se poate face cu motorina, electric sau cu gaz metan. Varianta cea mai populara este echipamentul mobil de spalat cu presiune si apa incalzita pe baza de motorina. Acest echipament permite curatarea exterioara a automobilelor, dar si degresarea sau spalarea motorului. Presiunea maxima de pana la 200 bari permite caratarea eficienta a oricarei suprafete.

Facand parte din gama de echipamente profesionale curatenie,sunt ideale pentru vehiculele utilitare,oferind de asemenea o intretinere profesionala pentru vehiculele mari si utilajele de constructii.

Aspiratoare, cele mai utilizate sunt cele ce se pot folosi in medii umede si uscate datorita faptului ca in spalatoriile auto mediul este in general umed.

Pentru curatarea mochetelor din automobile si a tapiteriilor scaunelor se folosesc aspiratoare cu spalare. In functie de volumul de lucru se aleg aspiratoare cu rezervoare mai mari sau mai mici, cu unul sau doua motoare.

Contacteaza-ne

Vrei sa afli mai multe despre utilajele noastre sau vrei sa faci o comanda? Compleaza formularul de mai jos si iti vom raspunde in cel mai scurt timp.

[contact-form-7 id=”2484″ title=”Date Personale”]